Kosttillskott sägs ge styrka även efter 40

När testosteronhalten minskar är det många som frestas tillföra testosteron artificiellt. Men det är långt ifrån riskfritt. Förutom att det inte är tillåtet i tävlingssammanhang sliter det på kroppen. Därför har medlen som stimulerar kroppens egen produktion av testosteron blivit populära. Lewoka är ett av dessa preparat.

Redan vid 25 börjar kroppens åldrande. Vid 35 tilltar processen. Andelen muskler minskar och andelen fett ökar. Det är dåliga nyheter för dem som närmar sig 40 och vill fortsätta utvecklas som kampsportare. Samtidigt finns det storslagna fighters, som Randy Couture, som vinner titlar trots att de snart fyller 50. Hur bär han sig åt?

Den minskade produktionen av humant tillväxthormon och testosteron gör det tyvärr svårare att bygga muskler, lättare att lägga på sig fett och lederna blir stelare. Även sexlusten minskar. Fördelningen mellan andelen muskler och andelen fett, är starkt beroende av testosteronnivåerna. Testosteron stimulerar dels nybildning av protein som bygger upp muskler, dels minskar det upplagring av fett i fettceller. Testosteronet utgör även en grundsten för ett explosivt slag, spark eller double leg.

Att få i sig rätt näringsämnen fibrer och aminosyror etc är en viktig om man vill behålla sin ungdomliga fysik. Men att äta rätt kan lätt bli en heltidssyssla som fungerar dåligt med ett aktivt arbetsliv och socialt umgänge.  Det är svårt att få i sig näring i form av vitaminer och mineralämnen, utan att man får för mycket energi, det vill säga kalorier.

Lewoka uppges kunna stimulera kroppens ungdomliga hormonutveckling på ett naturligt sätt. Detta kosttillskott innehåller extrakt av hypofysen från amerikanska och argentinska grisar samt aminosyror, men även fosfolipider, växtsteroler och ginseng. Ginseng är känt för att motverka trötthet och bidrar till fysisk och mental energi och vitalitet. Ginseng bidrar också till immunsystemets normala funktion. Produkten består av en rad olika hälsofrämjande ämnen. Produkten lämpar sig att kombinera med träning.

Lewoka tillverkas i en toppmodern fabrik i USA under kontroll av FDA (Federal Drug Administration) och USDA (US Department of Agriculture).

På Lewokas hemsida finns en rapport av den kända amerikanska läkaren Dr Carolyn Dean innehållande en beskrivning av tillväxthormonets funktion i kroppen och en omfattande utvärdering av ingredienserna i Lewoka och deras funktion rörande bl.a stimulering av kroppens utsöndring av tillväxthormon.

Där finns även en rapport från en klinisk studie av Dr Daniel Rudman vid University of Medicine, New England om tillväxthormon och dess påverkan på muskler, benstomme och hy.

Kosttillskott bör aldrig användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil, att dricka tillräckligt med vatten och att motionera. Den som använder Lewoka ska vara fullt frisk och annars rådgöra med sin läkare.

I ett inslag på Inside MMA berättar Randy Couture att han förutom mängder av träning är mån om att hålla nivån av testosteron hög. Han uppger att han klarar detta utan att ta något tillväxthormon, utan enbart genom att ta kosttillskott som ökar kroppens egen förmåga att producera det manliga könshormonet. Han gör det i samråd med sin läkare som kontrollerar att nivåerna inte blir för höga så att de ifrågasätts i tävlingssammanhang.

Uppenbarligen har hans strategi lyckats. Randy Couture är den enda fightern att vinna en titelmatch vid en ålder av 40 plus. Dessutom är han den enda som vunnit titelmatcher i UFC både i tungvikt och lätt tungvikt.

Text av:Axel Bergman